Til innholdet

Prosjektnummer

901901

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901901
Status: Pågår
Startdato: 01.02.2024
Sluttdato: 31.12.2026

Sterilisering av atlantisk laks med Deadend-nanostoffer og -antisens

​Kjønnsmodning hos oppdrettet matfisk har negativ innvirkning på kjøttkvalitet, kroppsvekst, immunforsvar, velferd, og medfører betydelige økonomiske tap i næringen. I tillegg er den genetiske påvirkningen av rømt oppdrettslaks på villfisken en trussel for laksepopulasjonene. Avlsselskapene mangler dessuten verktøy for å beskytte sitt eget avlsmateriale. Produksjon av steril laks vil kunne løse disse utfordringene, men Mattilsynet har nylig stanset bruk av triploid fisk, og fortsatt er genredigert steril fisk ikke tillatt i norsk akvakultur. Det er derfor et stort behov for å utvikle etiske og akseptable metoder for bærekraftig produksjon av steril oppdrettsfisk.

Sterilitet hos fisk oppnås ved å inaktivere de såkalte kimcellefaktorer som er nødvendige for dannelsen av kjønnscellene. Nøkkelfaktoren Deadend (Dnd) inaktiveres enten ved at Dnd-genet redigeres ved hjelp av CrispR, Dnd-transkriptet fjernes med antisens, eller Dnd-proteinet blokkeres med antistoffer. I prosjektet “Evaluering av helse, velferd og tilvekst hos steril laks etter embryonal blokkering av kimceller” (FHF-901459) ble Dnd-antisens injisert i embryo, noe som resulterte i livsvarig fravær av kimceller uten at fiskens produksjonsegenskaper ble påvirket. Det er dessuten dokumentert at bruk av Dnd-antistoffer reduserer antall kimceller hos laks. Såkalte nanostoffer fra kameldyr er en tiendepart av størrelsen til konvensjonelle antistoffer og har fått en rekke medisinske anvendelser, inkludert kreftbehandling og vaksinering mot alvorlig virus som SARS-CoV-2. Også innen akvakultur er bruk av nanostoffer vist å ha et stort potensial ved bla. å forhindre sykdomsutbrudd.

I dette prosjektet vil det produseres nanostoffer mot laksens Dnd ved å immunisere lama med modellerte Dnd-epitoper. Produksjon av steril laks i stor skala krever effektiv overføring av Dnd-antisens eller nanostoffer til et stort antall egg, i motsetning til injeksjon av enkeltegg. Badebehandling av egg med Dnd-antisens har vist lovende resultater i sebrafisk, men laksens tykke eggeskall er vanskelig å penetrere. Det vil derfor benyttes sperm som cargo for overføring av nanopartikler til egget. Således har fluoriserende lektiner bundet til karbohydrater på laksesperm vist lovende resultater for bruk av denne innovative strategien til overføring av antisens og nanostoffer mot Dnd.
Hovedmål
Å utvikle en bærekraftig og økonomisk forsvarlig masseproduksjon av steril laks for å hindre negativ innvirkning på villfisk og bedre fiskevelferd, kjøttkvalitet og immunforsvar. 

Delmål
1. Å utvikle nanostoffer mot laksens Dnd for å hindre utviklingen av kimceller til kjønnsceller.
2. Å designe nanopartikler for overføring av Dnd-Nb mRNA og Dnd-antisens via sperm.
​Måloppnåelse vil resultere i en praktisk og pålitelig metode for storskala sterilisering og kommersialisering. Ingen arvelige endringer vil innebære høy biosikkerhet. Sterilitet ved fjerning av kimcellene vil ikke påvirke andre produksjonsegenskaper. 
​Prosjektets aktiviteter omfatter seks arbeidspakker med spesifikke oppgaver og leveranser: 

AP1: Prosjektorganisering
Ansvarlig: Øivind Andersen (Nofima)

AP2: Utvikle nanostoffer mot laks Dnd (Nb-Dnd)
Ansvarlig: Øivind Andersen (Nofima) og Rahmad Akbar (Universitetet i Oslo/Medisinsk fakultet (MedFak)

Aktivitet: Modellering av epitoper for Nb-Dnd-binding ved hjelp av kunstig intelligens og AlphaFold. Produksjon av nanostoffer i lama, inkludert immunisering og library screening av ekstren leverandør. Uttesting av positive Nb-Dnd-kloner for seleksjon av transkripter til in vitro og in vitro-syntese av Dnd-bindende nanostoffene. 

Leveranser: Produksjon av Nb-Dnd-nanostoffer og mRNAs. 

AP3: Design av mRNAs for stabil Dnd-Nb syntese i kimcellene
Ansvarlig: Krasimir Slanchev (AquaGen)

Aktivitet: Test av ulike UTR-sekvenser for stabilt mRNA og translasjon av Nb-Dnd-nanostoffer lokalisert i kimcellene. Injisering i egg for evaluering av kimcelleutvikling. 

Leveranser: Utvikle kimcellespesifikk syntese av Dnd-Nb-nanostoffer. 

AP4: Validering av sperm-bindende lektiner
Ansvarlig: Jaya Kumari Swain (UiT – Norges arktiske universitet, Helge Tveiten (UiT) og Silja Gulliksen (Mowi)

Aktivitet: Karakterisere fluoriserende lektin/karbohydrat spesifikk binding. Uttesting av lektin-binding på sperm-viabilitet, befuktning og tidlig embryoutvikling. 

Leveranser: Identifisere lektiner for sikker overføring av Dnd-Nb og -antisens til sperm. 

AP5. Nanopartikler med Dnd-Nb og Dnd-antisens
Ansvarlig: Peter Molesworth (SINTEF) og Wilhelm Glomm (SINTEF)

Aktivitet: Utvikle nanopartikler coated med lektiner for internalisering av Dnd-Nb mRNA og Dnd-antisens i egg via sperm.  

Leveranser: Funksjonelle nanopartikler for overføring til nanostoffer og antisens til egg via sperm. 

AP6. Funksjonelle studier
Ansvarlig: Jaya Kumari Swain (UiT), Helge Tveiten (UiT) og Silja Gulliksen (Mowi)
 
Aktivitet: Inkubering og fertilitetsstudier med sperm-nanopartikler for evaluering av Dnd-inaktivering og kimcelleutvikling. Mikroinjisering av coated nanopartikler i befruktede egg som kontroll. 

Leveranser: Protokoll for storskala sterilisering av laks mediert med Dnd-Nb og Dnd-antisens via sperm.
Akvakulturindustrien og fiskeoppdrettere vil være de viktigste for formidling av prosjektets resultater og nyvinninger av potensiell kommersiell gjennom kundemøter, arbeidsmøter (workshops) med næringen og seminarer. Resultater av vitenskapelig interesse vil bli presentert på internasjonale konferanser og publisert i internasjonale tidskrifter innen genetikk og akvakultur, i tillegg til nasjonale tidsskrifter som kyst.no, iLaks.no og intrafish.no.

Nofima vil videre presentere relevante resultater på digitale plattformer som Facebook®, Instagram®, X® (tidligere Twitter®) og LinkedIn®. Resultater fra prosjektet vil bli formidlet til referansegruppen skriftlig eller i møter to ganger årlig. Prosjektdata vil bli lagret ut fra prinsippet om “as open as possible, as closed as necessary”.
keyboard_arrow_up