Til innholdet

Prosjektbasen




Søk blant 94 prosjekter

Prosjektnr: 901643
Varighet: 2020 - 2021
Status: Pågår

Konsistent slagbedøving ved bruk av Baader 101

På generelt grunnlag har det vist seg at når nytt utstyr settes inn i storskalaproduksjon av laksefisk kan dette by på ulike utfordringer. Ofte må utstyret tilpasses og optimaliseres før det fungerer helt etter intensjonene. Aktuelle variable kan være: innstilling av maskinpa ...
Prosjektnr: 901642
Varighet: 2020 - 2022
Status: Pågår

Rød laks – genetiske effekter

Blek og eller ujevn rødfarge i laksemuskel er i økende grad rapportert som et kvalitetsproblem for norsk oppdrettslaks. Pigmentnivået har vært jevnt avtakende de siste årene, og i 2020 er det oppdrettere som rapporterer om de laveste pigmentnivåene som er målt i norsk oppdrettsla ...
Prosjektnr: 901622
Varighet: 2020 - 2021
Status: Pågår

Bedøvelse av laks og ørret ved ultralav temperatur

Utviklingen i norsk havbruksnæring har i perioden 2000–2019 vært preget av stor vekst i mengde slaktet matfisk av laks, fra ca. 440 000 tonn i 2000 til ca. 1 300 000 tonn i 2019.  Slaktevolumet i enkelte slakteri har også økt fra ca. 20–30 tonn per dag i 2000, til ca. 200–40 ...
Prosjektnr: 901591
Varighet: 2020 - 2021
Status: Pågår

Kartlegging av listeria i sjøfasen ved produksjon av atlantisk laks (TRACEListeria)

Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien og kan utgjøre en risiko for mattrygghet ved konsum av lettprosesserte spiseklare produkter. Ulike smitteveier som personell, sjøvann og det ytre miljø er tidligere studert, men det er fortsatt mange for ...
Prosjektnr: 901583
Varighet: 2020 - 2021
Status: Pågår

Prosessoptimalisering og mulig bruk av salterstattere med tanke på saltreduksjon i røkte lakseprodukter

Et for høyt inntak av salt (natriumklorid) kan ha store helsemessige konsekvenser. Norge har sluttet seg til Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt mål om å redusere gjennomsnittlig saltinntak med 30 % innen 2025. Dette krever betydelige reduksjoner i industrielt produserte matprod ...
Prosjektnr: 901545
Varighet: 2019 - 2020
Status: Pågår

Rensing av prosessvann i lakseslakterier

​Laks transporteres i vann, utblødes og kjøles i store tanker med anlegg for nedkjøling av sjøvann (RSW) i lakseslakteriene. Det er gjort forsøk som viser at kontroll på prosess og vannmiljøet i slike anlegg kan redusere bakterienivået i laksen betydelig. I dagens industrioppsett ...
Prosjektnr: 901512
Varighet: 2018 - 2020
Status: Pågår

Elektrisk avliving av laks (ELAV)

Slakting om bord i fartøy kan bli mer vanlig og dette er en måte å behandle slaktefisk som samsvarer med næringen sin målsetting om å sikre en smittefri håndtering av slaktefisk. Det er viktig å ivareta fiskevelferd i alle operasjoner, også for fisk som sorteres ut på grunn av uk ...
Prosjektnr: 901501
Varighet: 2018 - 2021
Status: Pågår

Røde flekker og overgang til svarte flekker i laksefilet

Dette prosjektet er en oppfølging av prosjektet “Avklaring av PRV-viruset sin rolle i utvikling av røde og mørke flekker i laksefilét”​ (FHF-901221), der målet var å kartlegge Piscine orthoreovirus PRV sin betydning for utvikling av svarte flekker. I dette prosjektet ble utviklin ...
Prosjektnr: 901492
Varighet: 2018 - 2019
Status: Avsluttet

Kartlegging av forekomst av Listeria monocytogenes i sjø

Ved slakteriene har ​ein erfaring for at ein kan finne Listeria monocytogenes på laks i merd i sjø. I Marine Harvest Canada har ein i fleire år rutinemessig svabra fisk i merd før pumping i slaktebåt, og det viser seg at rundt 25 % av desse prøvene er positive. Graden av påvisnin ...
Prosjektnr: 901491
Varighet: 2018 - 2020
Status: Pågår

Genetiske parametere for slaktekvalitetsegenskaper målt på levende eller hel Atlantisk laks/ Genetic parameters of slaughter quality traits measured on whole or live Atlantic salmon (CompleteSCAN)

Nøyaktige, effektive og objektive målinger kreves for å forbedre egenskaper ved selektiv avl eller praktisk oppdrett. Systematisk genetisk forbedringsarbeid i Atlantisk laks har vært en hjørnestein i utviklingen av norsk akvakultur. I dag er avlsprogrammene basert på store gruppe ...
keyboard_arrow_up