Til innholdet

Prosjektnummer

900676

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900676
Status: Avsluttet
Startdato: 08.06.2011
Sluttdato: 17.06.2012

Utnyttelse av biråstoff fra hvitfiskindustrien i Havøysund i Finnmark: Fase 1

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige sluttrapport
Prosjektet som er gjennomført utgjør fase 1 av en mer omfattende aktivitetsplan. I fase 1 har hovedmål vært å utrede grunnlaget og avklare interessen for etablering av et sentralt mottaksanlegg for sortering av restråstoff til konsum i Måsøy kommune.

Konklusjonen i utredningen er:
• Det landes tilstrekkelig kvanta råstoff (slo) i Måsøy kommune som gir grunnlag for sortering (produksjon) av restråstoff.
• Dekningsbidrag på de ulike produktene (fraksjonene) ansees som tilfredsstillende, og gir lønnsomhet med gjeldende råstoffgrunnlag.
• Utnyttelsen av restråstoff (slo) hos bedriftene i Måsøy kommune er allerede stor i dag.
• Logistikk er et hinder for innsamling av restråstoff (slo) fra alle fiskemottakene i kommunen til et sentralt anlegg i kommunen.
• I og med at bedriftene i Måsøy kommune allerede i dag har stor utnyttelse av restråstoff, og allerede har gjort investeringer i slik produksjon, anses det ikke som naturlig at disse vil være med på ytterligere investeringer i anlegg og utstyr for produksjon av restråstoff.
• Prosjektgruppen anbefaler derfor ikke å videreføre arbeidet i videre faser med sikte på å utarbeide et endelig beslutningsgrunnlag for etablering av et produksjonsanlegg for biråstoff i Måsøy kommune.

Med finansiering fra FHF har Vesterålen Fiskeripark tidligere gjennomført et pilotprosjekt for utvikling av et sorteringanlegg for biråstoff fra hvitfisk til konsum på Myre i Vesterålen, jf “Pilotprosjekt for sortering av biråstoff til konsum” (FHF-900249). Dette anlegget er nå i kommersiell drift. I etterkant av dette prosjektet er det igangsatt et forprosjekt på Røst og Værøy for å komme i gang med tilsvarende  produksjon i disse områdene, jf “Sorteringsanlegg for biråstoff fra hvitfiskindustrien på Værøy og Røst: Forprosjekt” (FHF-900541). Dette er foreløpig ikke avsluttet.
 
I Finnmark har industrien gjort lite for å utnytte biråstoff. Mye av fisken sløyes på havet og blir biråstoff som ofte går over bord. For å snu på dette bør fisken istedet landes rund og sløyes i industrien, og dessuten bør det etableres fellesanlegg for videre sortering og håndtering av ulike fraksjoner til konsumanvendelse og annen anvendelse. 
 
Havøysund og omkringliggende områder i Måsøy kommune har tilgang på betydelige volumer biråstoff hos sentrale fiskeriaktører. Dessuten er Hågensen Trading, som idag eier og disponerer kai som kan egne seg som areal for et sentralt sorteringsanlegg  for biråstoff og som driver med eksport av dyrefôr og rognprodukter, interessert i å ta en rolle for ny restråstoffvirksomhet.
 
En av fiskebedriftene i Havøysund har per i dag levert restråstoff til konsum for salg gjennom BiNor Products AS, men har ikke hatt kapasitet for å produsere for andre.
Å utrede og legge til rette for etablering av et sentralt mottaksanlegg for sortering av biråstoff til konsum i Havøysund.

Delmål
• Å øke håndteringen av biråstoff fra fiskemottak i Havøysund, og etter hvert fra større deler av Vest-Finnmark.
• Å utføre markedsundersøkelser og aktivt markedsarbeid
• Å vurdere investeringsbehov i anlegg og utstyr
• Å gjennomføre lønnsomhetsberegninger
• Å undersøke hva som blir pålagt fiskeindustrien, jf forskrift om forbud om dumping av råstoff
• Å utrede / undersøke overførbarheten av etableringen i Myre havn til andre naturlige områder
Prosjektet vil bidra til at en økende andel av biråstoff fra industrien i Finnmark blir utnyttet på en høyverdig måte, noe som betyr økt verdiskaping og grunnlag for økt sysselsetting.
Prosjektet er inndelt i 3 faser:

Fase 1: Forstudie og interesseavklaringer
Fase 2: Utredning og prosjektering (utarbeiding av forretningsplan)
Fase 3: Oppfølging av sorteringsprosessen etter evt. etablering

Fase 1 vil gi svar på om de lokale bedriftene er interessert i et samarbeid basert på den skisserte løsningen, og om det er grunnlag for å gå videre med fase 2.

Utgangspunktet for en slik etablering er å utrede muligheten og interessen for et samarbeid om biråstoff-produksjon i Havøysund. Gjennom dialog og møter vil interessen for deltakelse og nødvendige samarbeidsavtaler mellom selskapene blir diskutert.

Arbeidet vil bestå i undersøkelser knyttet til marked og muligheter, samt utarbeidelse av en grovkalkyle.

Fase 2 omfatter  utredning og utarbeidelse av forretningsplan for etableringen i Havøysund. I denne fasen vil nødvendige forhold gjennomgås, som råstoffgrunnlag, produkter, logistikk, lokalisering av anlegg, investeringsbehov, kalkyler, og kunder og samarbeidspartnere. Etter avslutning av fase 2 skal prosjekteier i Havøysund sitte med et grunnlagsdokument. Ut fra dette vil man kunne ta en beslutning om hvorvidt man skal gå videre i en investerings- og driftsfase eller ikke.

Fase 3 innebærer oppfølging og rapportering av driften over en periode etter at bedriften etv. har investert og igangsatt sorteringsanlegget.

I denne omgang omfatter prosjektet fase 1.
En åpen rapport legges ut på RUBINs nettside. Den vil videre bli aktivt distribuert til relevante aktører i næringen med tanke på motivering av en større del av næringen i Finnmark for denne type produksjon.
 
Det vil også komme informasjon på seminarer og i RUBIN-nytt samt på FHFs nettsider.
keyboard_arrow_up