Til innholdet

Prosjektnummer

901047

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901047
Status: Avsluttet
Startdato: 01.09.2014
Sluttdato: 01.07.2015

FishTech 2015

FishTech 2015 ble avholdt på Hotell Rica Parken i Ålesund 14. og 15. januar 2015.
 
Som ledd i å identifisere et dagsaktuelt program for konferansen oppretta SINTEF Fiskeri og havbruk en intern gruppe, med innspill fra de ulike avdelingene. I tillegg fikk man innspill fra FHF-fondet ved Rita N. Maråk og Roar Pedersen. Det ble også rettet henvendelse til enkelte næringsaktører om slike innspill.
 
Tema for årets konferanse delt i fire hovedområder: Fiskeflåtens rolle i ressursforvaltningen, redskapsutvikling og tekniske reguleringer, automatisering og robotisering av foredlingsprosesser om bord samt nye ressurser og nye strategier.
 
Totalt var det 17 presentasjoner på konferansen, med 4–5 presentasjoner innenfor hvert hovedtema. I tillegg hadde professor Frank Asche fra Universitetet i Stavanger en hovedinnledning til konferansen som helhet. Hans innledning var en kort gjennomgang av Tveteråsutvalgets innstilling Sjømatindustrien — Utredning av sjømatindustriens rammevilkår (NOU 2014:16).
 
Som ledd i å lede deltakerne gjennom konferansen (ordstyrer, presentasjon av de ulike foredragsholderne etc.) var redaktør Thorvald Tande jr. fra tidsskriftet Norsk Fiskerinæring leid inn.
 
Konferansen er videre organisert som en “lunch til lunch”-konferanse, med middag om kvelden. En viktig del er også at deltakerne er organisert i ulike grupper, som gir innspill på ulike problemstillinger underveis. Dette formatet ser ut til å fungere tilfredsstillende, og det er besluttet at man forsøker å videreføre denne organiseringen for kommende Fishtech-konferanser.
 
Fishtech 2015 har fått finansiell støtte fra FHF samt Nærings- og fiskeridepartementet. Konferansen ble arrangert med oppstart kl. 12.00 på dag 1, middag om kvelden og slutt kl. 12.00 på dag 2. Antall deltakere har økt fra 60 deltakere i 2012 til 120 deltakere i 2015.

Presentasjoner er også tilgjengelig fra​ FishTech 2015 på SINTEF sine nettsider. 
FHF har bidratt til etableringen av denne årlige konferansen fordi man ser behovet og nytten for en egen arena for fiskeri- og foredlingsteknologi – der spesielt presentasjoner av FoU-prosjekter har en vesentlig plass. Samtidig er konferansen i ferd med å bli en sentral møteplass for dialog mellom fiskerinæringen, leverandørindustrien og FoU-miljøer. Måten FishTech organiseres på med en blanding av presentasjoner og gruppearbeid anses gunstig med sikte på å implementere FoU-resultater i næringen, diskutere ulike problemstillinger og skape nye ideer. Temaene for 2015-konferansen passet godt til prioriteringene i FHFs handlingsplan.
FishTech ble arrangert første gang 24. og 25. september 2012. Den samlet da 56 deltagere, noe som var maksimalt antall deltagere i forhold til bestilt møteromskapasitet. Konferansen hadde da som tema: “utfordringer og muligheter med trål som fiskeredskap” og ble arrangert som en delleveranse av FHF-prosjektet “Utvikling av et seleksjonssystem til flytetrålfiske etter hvitfisk” (FHF-900447).
 
I etterkant av konferansen i 2012 ble det gjennomført en elektronisk evaluering, hvorav 92 prosent av respondentene svarte at de ønsket å delta på FishTech 2013 dersom temaet ble relevant for dem.
 
Konferanse nummer to ble avholdt 15. og 16. januar 2014 og samlet da over 110 deltagere. Temaet for konferansen var energieffektivitet, ombordproduksjon og fremtidens utviklingsbehov. Som for konferansen i 2012 var tilbakemeldingene via evalueringen meget gode og 96,4 prosent av deltagerne ønsket å delta på neste FishTech-konferanse.
Å skape en varig arena for formidling av resultatene fra forsknings- og utviklingsprosjekt med fokus på fiskeri- og foredlingsteknologi for fiskeflåten. Arenaen skal også være en arena for dialog mellom fiskerinæringen, leverandørindustrien og FoU-miljøer.
Nytteverdien ved FishTech er at flere får innsikt i resultatene fra FoU-prosjekter, og at dette forhåpentlig også fører til at flere bedrifter utnytter resultatene til egen fordel. Ellers er FishTech et forum der næringen møter forskere og utstyrsleverandører og der ideer til nye utviklingsprosjekt kan oppstå.
Prosjektet har to leveranser. Hovedleveransen vil være planlegging, gjennomføring og ledelse av FishTech 2015. Konferansen er tenkt gjennomført 14. og 15. januar 2015 i Ålesund.
 
Del to av leveransen vil være en sluttrapport som summerer opp foredragene og innspillene som presenteres på konferansen.
Arrangementet FishTech 2015 blir annonsert på Fiskebåt, SINTEF Fiskeri og havbruk og FHF sine nettsider.

Foredragene blir publisert på FHF og SINTEF Fiskeri og havbruk sine nettsider.
keyboard_arrow_up