Her finner du en sammenstilling av resultater fra alle prosjekter som er avsluttet i 2. kvartal 2025 innen havbruksområdet.
Du kan enkelt klikke deg videre til det enkelte prosjekts egen nettside der du finner fyllestgjørende informasjon om bakgrunn og målsetting med prosjektet, deltakere og budsjett, samt faglig sluttrapport og andre leveranser i prosjektet.
Havbruk
Fiskehelse og fiskevelferd
Prosjekt: 901735
FHF-ansvarlig: Morten Lund
Prosjektleder: Ole-Kristian Hess-Erga
Ansvarlig organisasjon: NIVA (Norsk institutt for vannforskning)
Resultatmål
Å fremskaffe økt kunnskap om sammenhengen mellom mikrobiomer i laks og produksjonsmiljø, fiskehelse, biofilterfunksjon og vannkvalitet gjennom smoltifisering og postsmoltfasen ved ulike partikkelbelastninger i RAS, samt effekter ved overførsel til sjø, og bruke denne kunnskapen for å optimalisere drift av RAS i disse fasene.
Delmål
1. Å karakterisere effekten av smoltifisering og økende salinitet på laksens feces-, skinn- og gjellemikrobiomer ved høy og lav partikkelbelastning.
2. Å karakterisere hvordan partikkelbelastning i RAS før, under og etter smoltifisering påvirker laksens mikrobiomer, mukosale helse, velferd og prestasjon også etter den første tiden i sjøen.
3. Å karakterisere effekten av partikkelbelastning og endret salinitet; før, under og etter smoltifisering på fysiokjemisk- og mikrobiologisk vannkvalitet, nitrifikasjon og biofilm- og partikkel-assosiert mikrobiota.
4. Å integrere resultatene fra delmål 1–3 for å kunne å illustrere sammenhenger og gi råd om hvordan kunnskapen kan bidra til produksjon av en mer robust fisk som presterer bedre i sjøfasen.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901871
FHF-ansvarlig: Kjell Maroni
Prosjektleder: Lionel Camus
Ansvarlig organisasjon: Akvaplan-niva AS
Resultatmål
• Å utvikle og dokumentere metoder for tidlig varsling, overvåking og registrering av frittsvømmende stadier av lakselus i sanntid før smitte av fisk.
• Å oppnå et konseptbevis (“proof-of-concept”) ved bruk av online automatiske behandlede bilder (UVP6-instrument) for deteksjon av frittsvømmende lakselus larver.
Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er))
• Å fremskaffe algoritmer ved hjelp av et kontrollert laboratorieoppsett og bruk av kunstig intelligens i bildebehandling for å skille ulike livsstadier av lakselus med UVP6 (AP1).
• Å utvikle, validere og teste algoritmene for automatisk bildedeteksjon, telling og klassifisering av de ulike lusestadiene (AP2).
• Å sette sammen UVP6 på en autonom fortøyning for feltutplassering (AP3).
• Å utvikle et digitalt system for tidlig varsling med datastrømming og dashbord for sluttbrukere (AP4).
• Å optimalisere og validere det overordnede konseptet og teknologien for operasjonell bruk (AP5).
• Å kommunisere med sluttbrukere og formidling (AP6)
Forventet nytteverdi
Dette prosjektet vil ved tidligere varsling av luselarver kunne bidra til å:
1. redusere miljøfotavtrykket på grunn av mindre bruk av avlusingsmidler
2. redusere bruk av ikke-medikamentell avlusning
3. mindre avlusning
1. og 2. vil gi bedre fiskevelferd og
4. redusere produksjonskostnadene.
UVP6 er tilgjengelig på markedet og har derfor mulighet for oppskalering når automatisk digital bildebehandlingsteknologi er på plass. Ambisjonen er over tid å etablere et nettverk av e-lice overvåking på strategiske steder langs norskekysten for å samle inn og dele informasjon om tilstedeværelse og tetthet av lakselus gjennom BarentsWatch-portalen. Prosjektet har derfor stor betydning for oppdrettsnæringen i hele landet. Tidlig varsling målrettet mot frittsvømmende stadier av lakselus vil øke næringens lønnsomhet og bidra til å bygge et positivt omdømme for norsk oppdrettsnæring.
Hovedfunn
• Som konseptbevis fungerte denne teknologiske integrasjonen godt, og det ble demonstrert at frittsvømmende nauplie- og copepodittstadier av lakselus kan oppdages av kamerasystemet (UVP6) og kan gjenkjennes automatisk av KI-algoritmene både in-situ (live data) og ex-situ (validering).
• Trenden med chalimus- og preadult tellinger gjort på oppdrettsanlegget nær UVP6-riggutplasseringen var generelt i samsvar med valideringsdataene, og ga dermed ytterligere bevis på systemets funksjonalitet.
• Til tross for suksessen er det behov for å forbedre og finjustere flere komponenter av den teknologiske integrasjonen av e-Lice.
Main findings
• A cutting-edge imaging sensor was deployed in a profiling buoy with artificial intelligence, live data streaming and dashboarding to detect free-swimming sea lice in the water column as an early-warning system of potential infestations.
• The trend of chalimus and pre-adult counts made at the aquaculture site near the UVP6 rig deployment was in general agreement with the validation data, thus providing further proof of evidence of the functionality of the system.
• Despite the success, there is a need to improve and fine-tune several components of the e-Lice technological integration.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Aktivitetene i og resultatene fra prosjektet vil bli formidlet på relevante konferanser/seminarer og på de ulike partnernes nettsider og sosiale mediekanaler (Facebook®, Twitter®, Instagram® og LinkedIn®). Det vil bli publisert artikler/kronikker i dagspressen (for eksempel Norsk Fiskeoppdrett/ Fiskeribladet/ Tekfisk/ IntraFish/ kyst.no/ iLaks.no/ forskning.no).
Sluttrapporten vil være åpent tilgjengelig på FHF og AP-NIVA sine nettsider.
Prosjekt: 901872
FHF-ansvarlig: Morten Lund
Prosjektleder: Liv Østevik
Ansvarlig organisasjon: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Resultatmål
Å sammenfatte tilgjengelig kunnskap om gjellelokkforkortelse hos oppdrettet laksefisk og identifisere kunnskapshull. Disse skal danne grunnlaget for nye hypoteser og videre forskning på gjellelokkforkortelse.
Delmål (med korresponderende arbeidspakker (AP-er)
1. Å identifisere, kvantifisere og evaluere vitenskapelig publisert kunnskap om årsaker, omfang og betydningen av gjellelokkforkortelse (AP2).
2. Å samle inn erfaringsbasert data om årsaker, systematiske verktøy for oppfølging, betydning og tiltak i settefiskfasen og i sjø (AP3).
3. Å sammenstille litteratur og feltdata samt belyse kunnskapshull (AP3 og AP4).
4. Å formidle funn av både kunnskap og kunnskapshull.
Forventet nytteverdi
Forskning og erfaringer fra felt tilsier at gjellelokkforkortelser er forbundet med gjelleskader. Fisk med gjelleskader i sjø kan ha redusert appetitt og tilvekst, og gjellesvake fiskegrupper kan være vanskelig å håndtere i forbindelse med avlusing, noe som kan føre til økt dødelighet, tidligere utslakting og dårligere prisoppnåelse. I prosjektet vil i tillegg kunnskapshull belyses som kan bidra til videre målrettede prosjekter for å forstå og forebygge gjellelokkforkortelse hos atlantisk oppdrettslaks og annen laksefisk.
Hovedfunn
• Fra næringen beskrives det at gjellelokkforandringer vanligvis observeres tidlig i startfôringen, og at aggresjon mellom fisk er en viktig og sannsynlig årsak til problemet.
• Erfaringene fra næringen tilsier at drifts- og produksjonsrutiner, særlig knyttet til fôrtildeling i startfôringsperioden, men også knyttet karutforming, vannmiljø, strøm, fisketetthet og vanntemperatur er viktige risikofaktorer for utvikling av gjellelokkforkortelse hos både laks og ørret.
• Både vitenskapelige studier og erfaringer fra næringen tilsier at gjellelokkforandringer kan avheles over tid, men det er lite kjennskap til hvilke faktorer som påvirker avheling.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Resultatene i prosjektet vil også bli presentert i ett webinar og gjort tilgjengelig for næringen. En podcast med prosjektdeltakerne vil spilles inn der hovedresultatene fra prosjektet presenteres.
Resultatene vil formidles til det vitenskapelige miljøet i form av en fagfellevurdert oversiktsartikkel på engelsk og den vitenskapelige sluttrapporten som skrives på norsk.
Prosjekt: 901940
FHF-ansvarlig: Renate Johansen
Prosjektleder: Bjørn Roth
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Manetene taper giftighet og derved evne til å skade etter strømeksponering.
• Perlesnormanet går i oppløsning etter strømeksponering.
• Skivemaneter forblir intakte etter eksponering.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 902024
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Eirik Ruud Sigstadstø
Ansvarlig organisasjon: FHF AS (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering AS)
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
Foredrag er tilgjengelig på Lusekonferansen 2025.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Konferansen førte til god formidling av resultater fra ulike prosjekter og deling av erfaring fra næringen.
Formidlingsplan
Havbruk og miljø
Prosjekt: 901677
FHF-ansvarlig: Eduardo Grimaldo
Prosjektleder: Magnus Rogne Myklebost
Ansvarlig organisasjon: Mohn Technology AS
Resultatmål
• Å utvikle en undervannsdrone med tilhørende styringsprogramvare som nøyaktig og pålitelig kan gjennomføre inspeksjon av noten.
• Å gi næringen kunnskap om denne nye teknologien via artikler, rapporter m.m.
Forventet nytteverdi
Rømning av oppdrettslaks er i tillegg til lus en av de største miljøutfordringene bransjen stå ovenfor, og ved å satse på ny teknologi som dette viser bransjen at de tar ansvar.
For Mohn Technology vil prosjektet gi et viktig produkt i porteføljen og øke kompetansen på autonomi og maskinsyn. Dette vil medføre at man kan satse videre på ny og revolusjonerende teknologi for fiskeri- og havbruksnæringen.
Hovedfunn
• En drone med selvstyrte funksjoner er utviklet og produsert.
• Et realistisk trenings- og utviklingsmiljø er bygget opp i en simulator, som gjør det mulig å teste løsninger og trene operatører trygt og effektivt.
• Et brukervennlig system som samler og viser både inspeksjonsdata og funn på en oversiktlig måte, gjør det enklere å gjennomføre og forstå inspeksjonene.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Sluttrapporten, som vil være åpent tilgjengelig, vil forklare systemets funksjon og effektivitet.
Mohn Technology har vitenskapelig samarbeid med Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskulen på Vestlandet (HVL), der det legges opp til flere samarbeidsoppgaver/prosjekter med studenter. Mohn Technology vil forsøke å knytte master- og/eller bacheloroppgaver innen relevante spesialiseringer opp mot dette prosjektet. I tillegg er Mohn Technology med på praksisordningen for havteknologi-masterutdanningen, og disse studentene vil være med på testing av utstyr. På den måten vil også prosjektet formidles i disse miljøene og gi studenter innblikk i interessante arbeidsoppgaver i teknologiutvikling knyttet til havbruksnæring. Det er viktig å sørge for at studenter vet om muligheter og potensiale til høyteknologiske lokale arbeidsplasser knyttet til denne næringen.
Prosjekt: 901760
FHF-ansvarlig: Kjell Maroni
Prosjektleder: Aina-Cathrine Øvergård
Ansvarlig organisasjon: Universitetet i Bergen (UiB)
Resultatmål
• Å se mer generelt på mulighetene for å øke mukosale nivåer av antistoffer ved bruk av DNA-vaksiner, der man kan nyttiggjøre seg av forskjellige plasmiddesign, molekylære adjuvanser og administrasjonsmetoder for å oppnå dette.
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• En metode for elektroporering av injeksjonsstedet i lakseparr har blitt utviklet.
• Fire spyttkjertelproteiner er funnet å være gode vaksinekandidater.
• Disse kan formuleres i en polyvalent vaksine uten uttalte bivirkninger der tre er fusjonert til adjuvans.
• Spesifikke mukosale antistoffer ble detektert etter DNA-vaksinering, og vaksineteknologien kan optimaliseres for bruk mot mukosale patogener.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Faglige presentasjoner
Resultater vil bli formidlet på nasjonale og internasjonale fiskehelsekonferanser og møter med industriell deltagelse.
Populærformidling
Resultater med spesiell næringsnytte vil bli publisert i populærvitenskapelige artikler i bransjetidsskrifter for å gjøre disse tilgjengelig for oppdrettere og fiskevaksineindustrien.
Vitenskapelige artikler
Generell kunnskap om lakselusens vert-parasitt-interaksjon samt mukosal immunologi og vaksineutvikling vil bli publisert som vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter. Alle artikler bli publisert i tidsskrift med åpen tilgang (open access).
Industrielt samarbeid
Hvis prosjektet lykkes i å identifisere en potensiell lakselusvaksine vil dette bli formidlet videre til selskap som jobber med fiskevaksiner for et videre samarbeid mot et kommersielt produkt
Prosjekt: 902025
FHF-ansvarlig: Øyvind Hilmarsen
Prosjektleder: Hans Tobias Slette
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Å arrangere et energiseminar for sjømatnæringen der en formidler resultater fra energiprosjekter for å fremme overgang til fornybar energi for næringen.
Delmål
1. Å lage et program som dekker kunnskapsstatus for energi i sjømatnæringen.
2. Å gjennomføre praktisk forberedelse for organisering og tilrettelegging.
3. Å markedsføre arrangementet til flest mulig relevante interessenter.
4. Å gjennomføre seminar.
Forventet nytteverdi
Seminaret vil bidra til økt bærekraft i sjømatnæringen ved å fremme overgangen til fornybar energi. Selv om seminaret ikke vil utvikle nye løsninger, så forventes det at formidlingen av eksisterende kunnskap og løsninger vil bidra til økt bærekraft ved at aktører får en større forståelse for energisituasjonen og at de blir oppmerksomme på løsninger som for dem er nye.
Hovedfunn
• Store forbedringer kan gjøres uten betydelig FoU – mye handler om økonomiske prioriteringer.
• Det er også store FoU-behov – dagens kunnskapsgrunnlag og løsninger er ikke gode nok.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Energiomstilling er avgjørende for en bærekraftig utvikling av sjømatnæringen og seminaret satte fokus på hva som skal til for å nå de nasjonale målene for reduksjon av klimagasser.
Formidlingsplan
• seminaret har formidling og kommunikasjon som hensikt
• strømming av seminaret
• tilgjengeliggjøring av presentasjoner for ettertiden
• publisere populærvitenskapelig sak som oppsummerer seminaret
Kvalitet laksefisk
Prosjekt: 901623
FHF-ansvarlig: Sven Martin Jørgensen
Prosjektleder: Trine Ytrestøyl
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
Å bidra med ny kunnskap i å utvikle et fôr som sikrer god og sikker pigmentering, gjennom økt forståelse av astaxanthin-metabolismen i laks og hvordan denne påvirkes av ulike komponenter i fôret, og videre om stress påvirker utnyttelsen av astaxanthin
Delmål
1. Å måle effekter av retinoidinnhold i laksefôr på utnyttelse av astaxanthin fra fôret til muskelinnfarging.
2. Å måle effekter av gjentatt hypoxi på muskelpigmentering og stressresponser hos laks med ulik vitamin A og astaxanthin-status.
3. Å undersøke hvordan ulike fosfolipider og mengder av disse påvirker opptak, transport, metabolisme og astaxanthin-avleiring i muskel hos laks.
4. Å gjøre modellstudier ved hjelp av cellemodeller og genredigering (CRISPR) for å avdekke sentrale mekanismer for metabolisme av astaxanthin i laks.
Forventet nytteverdi
Gjennomsnittlig forbruk av astaxanthin i fôr har økt med 43 % de siste ti årene. Med dagens pris på astaxanthin vil dette utgjøre i overkant av 200 mill. kr i ekstra årlig kostnad for næringen, basert på en årlig produksjon av 1,7 millioner tonn laksefôr i Norge. I tillegg kommer nedklassifisering og redusert omdømme som følge av dårlig innfarging, noe som er vanskeligere å tallfeste nøyaktig, men klart uheldig for norsk laksenæring. Prosjektet vil bidra med ny kunnskap ved å forstå samspillseffekter mellom fôrråvarer og fysiologiske mekanismer i laksen. Samspillseffekter har vært lite studert tidligere og kunnskapen på dette området er mangelfull. Samtidig er dette kunnskap som er lett å anvende og implementere i videre studier, fôrdesign og til å fremme helsen til fisken. Gjennom økt kunnskap om balansert sammensetning av næringsstoffer i fôret vil man bedre kunne møte fiskens behov for næringsstoffer som fører til stabil pigmentering av laksemuskel.
Hovedfunn
• Gjentagende stress i form av trenging og hypoksi ga redusert retensjon av astaxanthin i muskel, unntatt i fisk fôret med en diett med høye nivåer av retinol og astaxanthin.
• Fosfolipid-kilde (marin, soya og raps) og nivå i fôr hadde ikke en signifikant effekt på astaxanthin-konsentrasjonen i muskel. Marint fosfolipid i dietten resulterte i høyere innhold av astaxanthin metabolitten idoxanthin i muskel og lever.
• Astaxanthin metaboliseres til idoxanthin, β-caroten, retinol og retinal i lever og tarmceller. I tarmceller var det mest astaxanthin, retinol og retinal, og lavest idoxanthin i fisk fôret et middels nivå av retinol i fôret (ca. 35 000 IU). I levercellene var det mest radioaktivt astaxanthin i leverceller fra fisk som hadde fått høyest nivå av retinol i fôret, mens det var mest retinol i celler fra fisk som hadde fått lavt nivå av retinol i fôret (ca. 6 500 IU).
• CRISPR-studier av genene arf4 og bco2-l ga en genredigeringseffektivitet på henholdsvis 43 % og 20,1 % ved pit-tagging, og av disse hadde 7,5 % (arf4) og 9,4 % (bco2-l) en knockout score på over 20 %. Genuttrykk ved 5 gram indikerte kompensatorisk effekt av relaterte gener som spalter astaxanthin (bco1 og bco2-l). Det var ingen signifikante forskjeller mellom gruppene i innhold av astaxanthin i muskel når fisken var henholdsvis 100 og 1100 gram.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Tidlig i prosjektperioden, vil en brosjyre som inneholder generell prosjektinformasjon bli utformet og distribuert på relevante møter for å stimulere offentlig interesse og for å gi et bredere spekter av aktører innen havbruksnæringen mulighet til å komme i kontakt med prosjektpartnerne.
Resultater fra prosjektet vil også bli publisert gjennom partnernes egne nettsider. Prosjektgruppen vil nå ut til aktuelle interessenter, inkludert de viktigste oppdrettere og fiskefôrprodusenter i Norge gjennom de årlige dialogmøtene arrangert i samarbeid med FHF.
Resultater vil også bli presentert på Forskningsrådet sin Havbrukskonferanse. Formidling av resultater vil også bli gjort gjennom vitenskapelig formidling i ledende internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering, samt gjennom nasjonale og internasjonale konferanser og arbeidsmøter (workshops) som innenfor fiskehelse, kvalitet og generell akvakultur.
Prosjekt: 901814
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Arne Levsen
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Delmål
2. Å formidle resultatene til næringsaktører og forvaltning, som dokumentasjon for vurderinger rundt et mulig fritak for oppdrettstorsk fra frysekravet.
Forventet nytteverdi
Prosjektet vil dessuten etablere nettverk mellom næringsaktørene og fagmiljøene hos Havforskningsinstituttet som vil kunne bidra med nyttig informasjon og rådgivning til næringen også utover selve prosjektperioden.
Hovedfunn
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Prosjekt: 901821
FHF-ansvarlig: Lars R. Lovund
Prosjektleder: Solveig Langsrud
Ansvarlig organisasjon: Nofima AS
Resultatmål
• Å skaffe oversikt over listeria-forebyggende tiltak nasjonalt og internasjonalt med fokus på renhold.
• Å skaffe vitenskapelig basert dokumentasjon av effekt.
• Å utarbeide beste praksis veileder for renhold i sjømatnæringen.
• Å spre faktabasert ny kunnskap til sjømatnæringen.
Forventet nytteverdi
• gi norsk sjømatnæring en total oversikt over renholdsbaserte listeria-forebyggende tiltak som benyttes i relevante matnæringer i Norge og utlandet
• etablere en åpen kunnskapsbase med informasjon og dokumentasjon om listeria-forebyggende tiltak som anvendes i nasjonal og internasjonal matproduksjon
• identifisere og informere om teknologier eller renholdsstrategier som er nye eller anvendt i annen bransje som kan gi økt listeria-kontroll og være egnet for bruk i norsk sjømatnæring
• gi grunnlag for å teste ut og validere lovende, nye renholdsteknologier rettet mot listeria
• utforme en “beste praksis”-veileder basert på tilgjengelig kunnskapsgrunnlag og erfaringer
Dette vil kunne gi betydelig næringsnytte i form av bedre produkshygiene med reduserte nivåer av listeria på norsk laks og lakseprodukter og dermed bidra til økt konkurranse- og bærekraft, færre tilbakekallinger og forbedret markedsadgang for norsk laksenæring. Prosjektet vil bidra til økt mattrygghet og mindre risiko for uønskede hendelser som listeria-utbrudd knyttet til norsk sjømatnæring. Prosjektet kan på sikt gi et grunnlag for mer kostnadseffektive og bærekraftige listeria-forebyggende tiltak i norsk matindustri.
Hovedfunn
• De samme virkestoffene i renholdsmidlene brukes verden over, men med mer bruk av pereddiksyre i Norge enn i en del andre deler av verden. De som har problemer med Listeria monocytogenes bruker samme type midler som de som ikke har det.
• Listeria forebygges ved å ha tilrettelagt for et godt renhold (hygienisk design av maskiner og lokaler, effektive renholdsmidler), gode renholdsplaner og praksis samt overvåking av listeria-situasjonen for raskt å sette inn tiltak.
• Ved listeriaproblemer i sluk anbefales hyppigere renhold, skrubbing, og å øke konsentrasjon og virketid av renholdsmidler. For problemmaskiner anbefales å bytte ut deler eller hele maskinen for å fjerne reservoar og unngå re-etablering. Varmebehandling i vannbad ved 60 °C eliminerer listeria.
• Vask med kloralkali og desinfeksjon med pereddiksyre anbefales mot Listeria monocytogenes dersom det ikke er grunner som tilsier noe annet. Det anbefales å bruke sure vaskemidler av og til. Følg leverandørenes anbefalinger.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
• fagrapporter legges ut på FHFs nettside
• “beste praksis” og andre resultater spres på bransjemøter og gjennom populærvitenskapelig publisering (velger hvor i samråd med referansegruppen)
• webinar, hvor resultater og konklusjoner presenteres, også med utenlandske partnere
• “beste praksis” gjøres kjent gjennom oppslag på Nofimas nettside/sosiale medier
Felles satsingsområder
Marked og samfunn
Prosjekt: 901971
FHF-ansvarlig: Hans Petter Næs
Prosjektleder: Magnus Stoud Myhre
Ansvarlig organisasjon: SINTEF Ocean AS
Resultatmål
Forventet nytteverdi
Hovedfunn
• Hovedgrunnene er økt markedsandel for norsk sjømat i den totale importen av sjømat til EU og nedgang i EUs egenfangst/selvproduksjon.
• Legger man til ringvirkninger fra foredlingsindustrien i EU har man en forventet tilleggseffekt på 14 800 årsverk til øvrig industri i EU.
• I sum kan man derfor si at norsk fiskeråstoff i 2022 stod for ca. nesten 34 000 årsverk i EU.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Sameksistens
Prosjekt: 901473
FHF-ansvarlig: Eirik Ruud Sigstadstø
Prosjektleder: Pål Arne Bjørn
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Prosjektet er et Forskningsrådsprosjekt som har vært delfinansiert fra FHF. Forskningsrådet har hatt ansvaret for å påse at prosjektet er faglig kvalitetssikret.
Forventet nytteverdi
Altogether, this will merge into improved advice to government, industry and population about how to secure aquaculture growth concurrent with preservation of wild fish and sustainable fisheries.
Hovedfunn
• Effekter av oppdrett dokumentert: Analyser viser at lakseoppdrett påvirker både adferd og fysiologi hos torsk, og at dette kan øke dødeligheten i sårbare livsstadier.
• Sammenlignende fjordstudier: Frakkfjorden (uten oppdrett) og Langfjorden (med oppdrett) ble sammenlignet for å avdekke hvordan oppdrett påvirker ville torskebestander.
• Kosthold og habitatvalg: Diettstudier viste at 70 % av torsken fanget nær oppdrettsanlegg hadde spor av laksefôr og bunndyr som trives i forurensede miljø, og at kysttorsk foretrekker stein- og grusbunn under oppvekst.
• Nye innsikter om torskens vandring: Skrei og kysttorsk har mer overlappende vandringsmønstre enn tidligere antatt, med noen skrei som blir i fjorden etter gyting og noen kysttorsk som forlater den.
• Langsiktig betydning: Prosjektet har lagt grunnlag for nye risikoråd og nasjonale overvåkningsprogrammer, som vil styrke arealforvaltningen og beskyttelsen av sårbar natur langs norskekysten.
• Supplerende informasjon på Forskningsrådets nettside: “Impacts of salmon farming on Atlantic cod stocks (Salcod)” (Forskningsrådets prosjektnr. 294631)
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Prosjektet er et Forskningsrådsprosjekt som har vært delfinansiert fra FHF. Forskningsrådet har hatt ansvaret for å påse at prosjektet er faglig kvalitetssikret.
Formidlingsplan
Prosjekt: 901917
FHF-ansvarlig: Rita Naustvik
Prosjektleder: Lise Doksæter Sivle
Ansvarlig organisasjon: Havforskningsinstituttet
Resultatmål
Forventet nytteverdi
I tillegg vil man kunne identifisere kunnskapshull som vil hjelpe til å prioritere videre forskning og se på muligheter for forbedring. Prosjektet forventes også å produsere konkrete og praktiske løsningsforslag for å redusere konsekvenser for fiskeri uten at det går på bekostning av de seismiske undersøkelsene.
Måloppnåelsen vil ha nytteverdi for fiskere både på kort, mellomlang og lang sikt:
Kort sikt (1–2 år): Konkrete tiltak og anbefalinger vil bli inkludert i HI og Fiskeridirektoratet sin rådgivning om seismikkundersøkelser.
Mellomlang sikt (innen 5 år): Forskningsspørsmål som fremkommer vil bli utgangspunkt for å søke om nye forskningsprosjekter hvorav resultater vil videreutvikle og forbedre råd ytterligere.
Lang sikt (3–10 år): Ny teknologi som kan gi mindre negativ påvirkning kan tas i bruk. Hvorvidt slik teknologi faktisk er en forbedring, og hvordan den bør brukes, er en tematikk som vil bli diskutert i AP5 som kan resultere i konkrete anbefalinger.
Hovedfunn
• Bruk av fiskerikyndig person (FLO) om bord på seismikkfartøy ser ut til å fungere for å få i gang dialog og komme til enighet i de fleste tilfeller der det oppstår en konflikt, men kan virke som mye av problemene skjer før fartøyene kommer så nært at det er nødvendig med dialog.
• Akustisk modellering viser at lyden fra seismikk brer seg ulikt avhengig av hovedsakelig bunndyp, men også fysiske parametere som temperatur, salt og bunntype.
• Hovedvekt av studier både på adferd og fangst har fokusert på bunnfisk, men det som fremkommer i dette prosjektet er at det i de fleste sammenhenger er i det pelagiske fiskeriet de største utfordringene ligger. Derfor bør pelagiske fiskerier være i fokus i fremtidige studier.
FHFs vurdering av resultater og næringsnytte
Formidlingsplan
Videre vil man holde tett kontakt med fiskerinæringen gjennom referansegruppen. Ved prosjektstart vil en etablere en prosjekt-nettside hvor aktivitet, resultater og rapporter legges ut fortløpende. I tillegg vil det digitale verktøyet, utviklet i AP5, publiseres via lenke på nettsiden. Dette vil skape en intuitiv oversikt over prosjektet samt tillate en interaktiv visualisering av prosjektresultater og tilgjengeliggjøring til et bredt publikum.