Til innholdet

Prosjektnummer

900764

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 900764
Status: Avsluttet
Startdato: 01.05.2011
Sluttdato: 31.12.2013

Effekter på hjertelidelser, dødelighet og produksjonskostnader hos regnbueørret i Nord: Kombinasjonen av høye nivåer av vegetabilske oljer i fôret og lav sjøtemperatur

Innledende forsøk har gitt indikasjoner på at høy innblanding av vegetabilske oljer i fôret kan påvirke regnbueørretens helse og vekst, særlig ved lave sjøtemperaturer. Hos laks har dette blitt satt i sammenheng med økt fettutskillelse fra lever, og dermed økt fett i blodbanen som kan lede til hjerte-/karsykdommer. Det ble derfor gjennomført et forsøk finansiert av FHF, Regionale forskningsfond Nord-Norge (RFFNORD) og Grieg Seafood der regnbueørret i Finnmark ble gitt fôr med henholdsvis 70 % eller 30 % innblanding av vegetabilsk fôrolje, og tilsvarende lavt henholdsvis høyt EPA/DHA-nivå i fôret.

Cellestudier på hjerte og lever viste trend til positiv effekt av høy innblanding av EPA/DHA i fôret, men det ble ikke påvist forskjeller i fettdeponering i lever. Videre ble det til tross for stor forskjell i EPA/DHA-nivå i fôrene ikke observert forskjeller i dødelighet hos regnbueørreten i Finnmark. En årsak kan være at dødeligheten var meget lav (<4 %) selv på vinteren med sjøtemperaturer ned mot 3 °C. En mulig forklaring på manglende klare negative effekter av lave EPA/DHA-nivåer kan ha sammenheng med at vitale indre organer (spesielt hjertet) hos regnbueørreten i dette forsøket viste økt evne til å akkumulere EPA/DHA fra fôret nettopp ved lave andeler av disse fettsyrene i fôret. Således at 30 % innblanding av marine oljer i dette prosjektet faktisk dekket behovet for disse vitale fettsyrene når det gjaldt å opprettholde funksjonaliteten av hjertet og hindre økt dødelighet. Dette påpeker mulig viktige forskjeller mellom laks og regnbueørret i hvordan høye nivå av rapsolje i fôr påvirker fettdeponering i lever, og antyder at regnbueørret er mer tolerant for høy innblanding av vegetabilske fôroljer/lave nivåer av EPA/DHA i fôr, hvilket kan være avgjørende kunnskap i oppdrettssammenheng. Samtidig viser dette behovet for oppfølgende (dose-respons)studier som kan dokumentere hvor eventuelt nedre grense går for disse vitale fettsyrene i fôret.

Til tross for at det ikke ble påvist forskjeller i dødelighet, ble det påvist en signifikant bedre tilvekst for regnbueørret gitt forsøksfôr med økt innhold av EPA/DHA. I tillegg hadde forsøksgruppen en klar trend til bedre fôrfaktor enn kontrollgruppen. Dette antyder at selv om et høyt nivå av marine oljer ikke reduserte dødeligheten så kan det ha hatt en mulig helsegevinst som indirekte har gitt positivt utslag i form av økt tilvekst og fôrutnyttelse.

Et innledende skattefunn-prosjekt med Nofima som FoU-partner viste at deforme hjerter hos regnbueørret hadde lavere vekt, høyere fettinnhold og en annen fettsyreprofil enn normale hjerter. Med fallende sjøtemperatur høsten 2010 ble det observert en statistisk sikker lavere dødelighet (dødsårsak var arteriosklerose/åreforkalkning i hjertet) hos regnbueørret gitt forsøksfôr med et høyere EPA/DHA (omega-3-fettsyre)-nivå sammenlignet med det kommersielle kontrollfôret. Endringene i fôret resulterte også til økt vekst, bedre fôrutnyttelse og høyere slakteutbytte.
 
Sett i sammenheng med de lave sjøtemperaturene i Finnmark om vinteren, ønsker en derfor å fortsette arbeidet med å dokumentere om kombinasjonen høyt nivå av vegetabilske råvarer (som nå har blitt vanlig i fiskefôr) og lave sjøtemperaturer på lokaliteten, øker risikoen for hjertelidelser, dødelighet og økte produksjonskostnader i oppdrett av regnbueørret.
Å dokumentere i hvor stor grad høye nivåer av rapsolje i fôret, i kombinasjon med lave sjøtemperaturer, øker risikoen for hjertelidelser, dødelighet og økte produksjonskostnader i oppdrett av regnbueørret i Finnmark.

Delmål
1) Å dokumentere om et høyt nivå av rapsolje påvirker hjertecellenes funksjon, fettforbrenningskapasitet og fettlagring, og genuttrykk av stress- og betennelsesmarkører.
2) Å dokumentere om et høyt nivå av rapsolje i fôr til regnbueørret, kombinert med lave sjøtemperaturer, øker risikoen for hjertelidelser og dødelighet forårsaket av arteriosklerose.
3) Å dokumentere om effekten av høyt nivå av rapsolje i fôr til regnbueørret på fettavleiring i lever og hjerte øker med fallende sjøtemperatur.
4) Å dokumentere om økte produksjonskostnader i vinterhalvåret har sammenheng med et høyt nivå av rapsolje i fôret.
5) Å dokumentere endringer i pigment (viktig antioksidant), fett og fettsyreprofil i ørretmuskel som følge av fôrendringer.
6) Å øke kompetansen hos alle ansatte om produksjon av regnbueørret under de ekstreme produksjonsmessige forholdene som eksisterer i Finnmark.
Prosjektet vil fremskaffe helt ny og åpen kunnskap om samspillet mellom hjertelidelse, dødelighet, fôrutnyttelse og vekst på den ene siden og fôrsammensetning og sjøtemperatur på den andre siden.

Implementering av denne nye kunnskapen i fremtidig produksjonsmetode vil utgjøre en stor forbedring i form av en langt mer dynamisk og kostnadseffektiv produksjon av regnbueørret i Finnmark som er bedre tilpasset og mer i takt med lokale endringer i miljøet.

Innovasjonsgraden i prosjektet vil hovedsakelig være å utvikle en bedre forståelse av sammenheng mellom vegetabilske fôrråvarer i kombinasjon med ekstreme sjøtemperaturer mht regnbueørretens velferdsmessige, helsemessige og fysiologiske tilstand.
Prosjektet gjennomføres fra våren 2011 (planleggingsaktiviteter påbegynnes) og fram til slakt våren 2013. Optimalisering/endringer i fôrsammensetning utføres fra tidlig høst 2011 og fram til utslakt.

Det benyttes regnbueørret satt ut høsten 2010 og som forventes utslaktet våren 2013.

Kort om forskningsdesign og dokumentasjon av endringer/forbedringer
Kontrollgruppen vil gå på standard fôringsregime med høy innblanding av vegetabilsk olje i fôrfettet (70 % raps) samtidig som i samme periode forsøksgruppen følger et optimalisert/endret fôringsregime (70 % søramerikansk fiskeolje og dermed betydelig høyere nivåer av EPA/DHA i fôret).

Ved forsøksstart blir eksisterende biomasse i de merdene som inngår i forsøket benyttet. Videre skal fisken i merdene som inngår i forsøket på samme lokalitet være av samme genetiske materiale, tilnærmet samme størrelse, ha samme tid for utsett og tilnærmet like betingelser for øvrig.

Appetitt, tilvekst, vektutvikling og dødelighet
Ca. ukentlig (annenhver uke) vil Nofima predikere akkumulert dødelighet, appetitt/relativ utfôring (SFR) og tilvekst (VF3/TGC) basert på ukerapporter tilsendt av biologisk kontroller. Prediksjonene vil indikere om forskjeller i sammensetning av fôroljer har en positiv effekt på de nevnte produksjonsparametrene. Ved disse beregningene er det antatt lik fôrfaktor for kontroll- og forsøksgruppene.

Dokumentasjon av endringer i hjerte (for, fettinnhold og fettsyreprofil)
Det vil bli foretatt regelmessige uttak av 10 fisk per merd som representerer gjennomsnittlig rundvekt i merd for
1) visuell analyse av hjerte;
2) fettsyreprofil

Kvalitetsregistreringer
Av de samme 10 fiskene som tas ut for dokumentasjon av endringer i hjerteform, gjøres analyse av utvikling i kvalitetsegenskaper. Ved bildeanalyse (PhotoFish) registreres og beregnes kvalitetsegenskapene fett, farge, pigmentinnhold i filet.

Eventuelle forbedringer i kvalitetsegenskaper hos ørret gitt et optimalisert forsøksfôr beregnes relativt til resultatene for ørret gitt standard fôr.

Ved utvalgte tilfeller og slakt utføres i tillegg analyser av fettsyreprofil i muskel.

Dokumentasjon av fettavleiring i hjerte og lever, samt hjertecelle funksjon, fettforbrenningskapasitet og genuttrykk av stress- og betennelsesmarkører ved lav sjøtemperatur
Det vil bli tatt prøver av hjertevev, levervev og blodprøver fra regnbueørret ved ulike årstider for å dokumentere hvorvidt et høyt nivå av rapsolje i fôr til regnbueørret, kombinert med lave sjøtemperaturer, øker risikoen for hjertelidelser og dødelighet forårsaket av arteriosklerose.

Det vil bli dyrket hjerteceller og leverceller fra regnbueørret ved ulike temperaturer for å dokumentere hvorvidt et høyt nivå av rapsolje i fôret til regnbueørret, kombinert med lave sjøtemperaturer, påvirker hjertecellers og levercellers funksjon.
Det avholdes kvartalsvise fagseminar/møter i prosjekttiden der Nofima presenterer bakgrunnskunnskap og legger frem og diskuterer foreløpige prosjektresultater.

Resultatene presenteres fortløpende til styringsgruppen.

Resultatene fra prosjektet vil i tillegg bli presentert på faglige møter, populærvitenskapelig og i vitenskapelige tidsskrifter.
keyboard_arrow_up