Havbruksnæringen er svært viktig, både som eksportnæring
gjennom bidrag til økt matproduksjon og verdiskaping, og som en
sentral aktør i mange kystsamfunn. Dagens lakseproduksjon foregår
i hovedsak med bruk av åpne merder i kystnære områder, men
miljøutfordringer (særlig ...
Ansatte i havbruk har det mest risikoutsatte yrket i Norge etter fiskeri.
Ambisjoner om vekst og fremvekst av nye produksjonsformer forutsetter at
helse, arbeidsmiljø og sikkerhet (HMS) tillegges stor vekt, både hos selskapene,
leverandører og myndigheter. Hensiktsmessige ...
Til tross for økende interesse for sjømatnæringen finnes det i begrenset grad
kunnskap om hvilken kompetanse næringen har behov for i framtiden, herunder
også hvor mange kandidater som trengs innenfor ulike fagområder. I NHOs
kompetansebarometer for 2020 (Rørstad et al., 20 ...
FNs bærekraftsmål er verdens felles plan for å utrydde fattigdom, bekjempe
ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FNs bærekraftsmål nr. 13 er å stoppe klimaendringene. Dette står også sentralt i havbruksnæringens arbeid
med bærekraft, som tar utgangspunkt i de FN ...
Det finnes i dag ingen læreverk i fiskens biologi og fysiologi som er egnet til bruk i høyre utdanning ved universitetene. Den siste boka på norsk ble laget i 1992 og har vært ett populært oppslagsverk i utdanning og i havbruksnæringen. Den er i dag svært utdatert. Heller ikke p ...
Behovet er stort for oppdaterte faglige læreverk for bruk direkte i havbruksnæringen, og for høyere utdanning innen havbruk. Havbruksnæringen har hatt en betydelig utvikling siden den siste bokserien innen havbruk ble gitt ut av Landbruksforlaget i 1997. Blant annet er nye drift ...
Et økende behov for matproduksjon kombinert med økende krav til bærekraft og redusert klimaavtrykk, stiller stadig større krav til god utnyttelse av ressursene. For norsk akvakultur er det behov for å dokumentere hvordan ressursutnyttelsen utvikles over tid og i forhold til anne ...
Norsk akvakultur er ledende innen oppdrett av laks og regnbueørret som en viktig og ikke minst svært verdifull del av den globale oppdrettsnæringen. Dersom vi holder oss til verdens saltvannsbaserte akvakultur, står Norge for nesten 11 % av den totale produksjonsverdien. Ser vi ...
Sjømatnæringen er blant landets største og sterkest voksende målt i både omsetning, sysselsetting og verdiskaping. Ved siden av direkte verdiskaping og sysselsetting i sjømatbedriftene, genererer sjømatnæringen også betydelige sysselsettings- og verdiskapingseffekter nedover i ve ...
Norge ønsker at havbruksnæringen skal vokse på en bærekraftig måte. Eksisterende reguleringer og føringer for utvikling av havbruksnæringen forutsetter at næringen skal være bærekraftig før videre vekst tillates (Meld. St. 16, 2014–2015, Andreassen
et al., 2016). Det inne ...